Material recoltat şi degustat de membrii clubului CPN Scatiii

Coordonator, culegător:
Yves Hoza
Bucătărie şi meniu:
Ana-Maria György

Fam. BOLETACEAE

129. Boletus rufus (Schaeff.) Fr.

- chitarcă, chitărcuţă, chituşcă, mânătarcă roşie, pitarcă portocalie.

     Pălăria, de 5-20 cm diametru şi chiar mai mult, culoare portocalie sau brună-roşiatică, este sferică, semisferică apoi întinsă, foarte cărnoasă, puţin vâscoasă pe timp umed.
     Tuburile sporifere sunt albe, albicioase sau cenuşii, lungi.
     Porii albi, apoi cenuşii-bruni, sunt mici, circulari.
     Piciorul, de 2-6 cm grosime şi 10-20 cm înălţime, este cilindric, uşor îngustat sub pălărie, albicios sau cenuşiu; se pătează în verde la atingere şi este prevăzut cu solzi negricioşi.
     Carnea albă devine cenuşie-roşiatică, albastră, verzuie sau negricioasă în contact cu aerul, are gust şi miros plăcut.
     Sporii, de 13-20 x 4-8 μ, sunt galbeni, ocracei în masă, fusiformi, netezi, gutulaţi.
     Creşte izolat sau în grupuri în păduri de foioase, mai ales în vecinătatea sălciilor, plopilor, mestecenilor şi în luminişuri.
     Vara-toamna.
     Comestibilă.