Material recoltat şi degustat de membrii clubului CPN Scatiii

Coordonator, culegător:
Yves Hoza
Bucătărie şi meniu:
Ana-Maria György

Fam. RUSSULACEAE

134. Lactarius deliciosus (L. ex Fr.) S.F. Gray

- râşcov, roşcov, pita pădurii, lăptuci, bureţi dulci, pâinea pădurii, roşcovul de brad, râşcov de fag.

     Pălăria de 5-16 cm diametru, convexă, apoi se întinde şi ia formă de pâlnie, de culoare galbenă-portocalie, cu zone concentrice mai închise, se pătează cu verde, este glabră sau puţin vâscoasă.
     Lamelele sunt portocalii pătate cu verde la atingere, puţin decurente, fragile, adesea bifurcate la bază.
     Piciorul are 3-8 cm înălţime şi 1-3 cm grosime, este cilindric, de aceeaşi culoare cu pălăria, pătat cu verde, alb în interior, tare, plin.
     Carnea este albă sau galbenă, devine portocalie în contact cu aerul, apoi verde, casantă, cu miros plăcut aromatic şi gust dulce, plăcut.
     Latexul este roşu-portocaliu ca morcovul şi dulce.
     Sporii hialini, albi în masă, elipsoidali, de 8-10 x 5-8 μ, sunt echinulaţi, multigutulaţi.
     Creşte în grupuri pe sol, în păduri de conifere, în liziere, pajişti; întodeauna numai în regiunea de munte.
     Vara-toamna.
     Comestibilă. În unele regiuni se consumă murată.