Material recoltat şi degustat de membrii clubului CPN Scatiii

Coordonator, culegător:
Yves Hoza
Bucătărie şi meniu:
Ana-Maria György

Fam. RUSSULACEAE

135. Lactarius torminosus (Schaeff. ex Fr.) S.F. Gray

- râşcov de mesteacăn, păruşei.

     Pălăria are 5-12 cm diametru, este sferică la început, apoi întinsă, uşor infundibuliformă, cărnoasă, cu marginea răsucită, lânoasă, de culoare roşie-deschis sau roşie-albicioasă, concentric zonată.
     Lamelele sunt albiciopase sau roz-gălbui, subţiri, strânse unele în altele, puţin decurente.
     Piciorul are 5-9 cm înălţime şi 1-3 cm grosime, este cilindric, mai gros la bază, cărnos, plin, de aceeaşi culoare cu pălăria.
     Carnea este albă-gălbuie, cu miros uşor de terebentină şi gust acru.
     Latexul este alb.
     Sporii sunt hialini, albi în masă, ovoizi, de 7-10 x 5-8 μ, ornamentaţi cu o reţea, unigutulaţi.
     Creşte izolat sau în grupuri în păduri de conifere sau de foioase, adesea în jurul pinilor, mestecenilor.
     Vara-toamna.
     Comestibilă, dar se recomandă ca înainte de gătire să se ţină 6-8 ore în apă, iar apa respectivă să se arunce; consumată crudă este un puternic laxativ.