Material recoltat şi degustat de membrii clubului CPN Scatiii

Coordonator, culegător:
Yves Hoza
Bucătărie şi meniu:
Ana-Maria György

Fam. HYDNACEAE

25. Sarcodon imbricatus (Fr.) Karst.

Syn.:
Hydnum imbricatum L.

- porcan, buretele uliului, burete solzos, buretele cerbilor, barba ţapului, ciuperca de pâine.

     Pălăria măsoară 6-30 cm, are culoarea brună-cenuşie, acoperită cu numeroşi solzi imbricaţi, de culoare brună-violet-negricioasă, dispuşi în cercuri concentrice, mai numeroşi la centru, unde pălăria este puţin deprimată. Marginea pălăriei este ondulată, răsucită spre faţa inferioară. Deseori se observă exemplare concrescute. Partea inferioară a pălăriei prezintă dinţi numeroşi, albi-cenuşii apoi bruni, foarte apropiaţi unul de altul, fragili, decurenţi şi uşor separabili de pălărie.
     Piciorul este de 3-5 cm diametru şi 3-8 cm înălţime, puţin mai deschis la culoare decât pălăria, gros, cilindric, neted, plin, cărnos, tare.
    Carnea este albă sau cenuşie-brună, cu miros plăcut şi gust amărui.
     Sporii sunt gălbui, bruni în masă, sferici, verucoşi, de 4-5 x 5-7 μ.
     Creşte în grupuri, în păduri de conifere. Uneori formează hore de vrăjitoare în jurul arborilor.
     Toamna.
     Comestibilă, în stadiu tânăr; cu vârsta devine dură şi amară.